ADHD

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ ADHD

 

PEPERMUNT (Mentha x piperita)

54 perpermunt (ADHD)

Pepermunt heeft frisgroene blaadjes, die menthol bevatten en verfrissend en opwekkend zijn: menthol stimuleert de breinvermogens en houdt ons wakker.

Pepermunt essentiële olie is een stimulans van het centraal zenuwstelsel: deze breinstimulatie is erg nuttig bij ADHD. Pepermunt bevat alle frisheid van de verse muntblaadjes. Verschillende mensen in het verleden hebben ons reeds gewezen op de eigenschap van munt, om de geest te verfrissen. Plinius schreef: “alleen al de geur doet de Geest herstellen en verfrissen”. De frisse stimulatie van het brein door de pepermunt betekent in wetenschappelijke taal de stimulatie van de “flow” en de activiteit van neurotransmittors. Acetylcholine wordt ook mee gestimuleerd, en dat is de neurotransmitter van het geheugen en de herinnering. Deze herinneringen worden gebruikt voor de redeneercapaciteit van ons brein bij het nemen van besluiten.

Pepermunt heeft een kalmerende werking als men geestelijk of intellectueel moeite heeft, zoals bij ADD en ADHD. Het ADD-pepermunttype voelt zich bedreigd in zijn individualiteit en heeft te kampen met minderwaardigheidsgevoelens. Deze persoonlijkheid moet zijn zelfvertrouwen terug krijgen en eerst leren zich te ontspannen, wat met pepermunt lukt.

 

BASILICUM (Ocimum basilicum L.)

55 basilicum (ADHD)

Basilicum is een keukenkruid, dat oorspronkelijk afkomstig is uit het Verre Oosten, namelijk Indië, Zuid-Oost Azië en China. Het werd via de specerijen- en zijderoute naar Europa gebracht. In de mediterrane keuken wordt het veel en graag gebruikt.

Basilicum heeft voor zijn werking op het zenuwstelsel een lange traditie. Het heeft er een versterkende werking op en kan als licht temperend beschouwd worden. Basilicum drijft de efficiëntie van hetb brein op en heeft een regelende werking: het zal excessen verminderen en tekorten aanvullen. Blokkades in de neurotransmissie komen voor bij ADHD, zowel bij kinderen als volwassenen, bij toestanden van concentratiestoornissen en aandachtsmoeilijkheden. Zulke remmingen veroorzaken een vermindering van de leercapaciteit, het onthouden gaat moeilijk en er wordt véél vergeten. De basilicumstoffen veroorzaken een betere flow van de neurotransmitters doorheen de zenuwcellen, zodat een opdracht, verlangen, gedachte of intentie ook gerealiseerd wordt, daar waar ze voorheen verdween in “het niets”. Deze realisatie is dan weer zó bevredigend, dat men er kalm van wordt, tevreden en blij. Eigenaardig dus, hoe een stimulerend kruid, terzelfdertijd rustgevend kan zijn !

 

ROZEMARIJN (Rosmarinus officinalis)


56 rozemarijn (ADHD)

Rozemarijn is een geurig groenblijvende keukenkruid dat inheems is in de landen rond de Middellandse zee.

Het is een oud middel voor de versterking van het geheugen. Het werkt stimulerend en wakkert de aandacht aan, verbetert concentratiestoornissen en vergeetachtigheid. Recent onderzoek heeft inderdaad aangetoond dat één van de werkzame stoffen (carnosinezuur) de hersenen kan beschermen tegen aftakeling. Rozemarijn is een oppepper en vuurt lichaamsfunkties aan: wie zich moedeloos voelt, kan de stimulerende werking van rozemarijn te baat nemen. Rozemarijn maakt de geest helder en vrij van verwarring en twijfel, stimuleert de gevoeligheid en vergroot de creativiteit door uitputting weg te nemen.

 

JATAMANSI (Nardostachys jatamansi DC)


57 jatamansi (ADHD)

Jatamansi is een Indische plant, waarvan de wortels medicinaal gebruikt worden. Ze bevatten namelijk een essentiële olie, die reeds duizenden jaren gekend en gewaardeerd wordt als NARDUS: een bijbelse balsem.

Jatamansi heeft een lange traditie tegen stress en zenuwachtigheid. Het stimuleert de aanmaak van serotonine, de neurotransmitter van het gemoed, en van acetylcholine, de neurotransmitter van het geheugen (in het brein). Deze regelende werking wordt toegepast bij ADHD en gerelateerde aandoeningen. Jatamansi werd in recente studies bestempeld als breinactivator in de cognitieve geneeskunde. Het wordt ingezet bij stresssituaties met zenuwachtigheid, angst en verwardheid en geeft de mogelijkheid tot een intensere breinactiviteit en beter mentaal functioneren.

Muskaatnoot (Myristica fragrans Houtt.)

58 muskaatnoot (ADHD)

De nootmuskaatboom groeit in een tropisch, warm en vochtig klimaat, op lage hoogte en in een beschaduwd gebied. Er bestaan grote plantages van, overal verspreid over heel de tropische wereld.

De voornaamste inhoudsstof, myristicine, werkt in op het brein met een ondersteunende werking voor de hersencellen. Het stimuleert de zelfherstelfunctie van de hersenen. Een extract van deze noten zal de hersenwerking aanwakkeren en de cognitieve kwaliteiten verbeteren. Het veroorzaakt het volhouden van een opdracht en het afmaken van het werk, door een stuwing van de stroom van hersenimpulsen.


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *