Bronchiale indicaties

GENEESKRACHTIGE  PLANTEN BIJ BRONCHIALE INDICATIES

 

CURCUMA (Curcuma longa)

42 curcuma (bronchiale infecties)

Curcuma is de plant waaruit een specerij gewonnen wordt, dat de gele kleur geeft aan curry. Nochtans is het al eeuwen als geneeskrachtig kruid gekend in de Ayurveda, de Indische traditionele kruidengeneeskunde. Het is een sterk ontstekingswerend middel en verzacht pijn, zwelling, koorts en verstopte ademhalingswegen. De wortel bevat curcumine, dat als antioxidans beschreven wordt in vele wetenschappelijke hedendaags studies die het behoud van een goede gezondheid beogen. De ontstekingsremmende eigenschap werkt ook tegen chronische aandoeningen en helpt personen die dikwijls verkoudheden hebben. Daarnaast bevordert curcuma het losmaken van slijmen en werkt het antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteitsverhogend. Het verbetert de algemene toestand voor lange tijd en is ideaal voor verzwakte mensen, voor, tijdens of na ziekte.

 

MIRTE (Myrtus communis)

43 mirte (bronchiale infecties)
Mirte is een altijd groene struik met smalle, leerachtige blaadjes, die met oliekliertjes bezet zijn en zeer geurig zijn. De olie is een ontsmettend hoestmiddel, dat uit de Oudheid tot ons is gekomen. De bladeren worden verwerkt tot een aromatisch middel tegen borstverkoudheden, dat krachtig werkt wegens zijn hoog gehalte aan essentiële olie met als inhoudsstof o.a. myrtenol. Deze heeft een verzachtende werking op de slijmvliezen van de luchtwegen en werken prikkelverminderend. Aldus is de mirte traditioneel gekend als hoestmiddel voor adolescenten en kleine kinderen. Mirte en zijn essentiële olie hebben een antimicrobiële werking en worden dus als antisepticum aangewend bij bronchitis. Als ontstekingwerend en antioxidatief middel verbetert het de strijdvaardigheid tegen infecties van de onderste luchtwegen en versnelt het de genezing. Mirte herstelt beschadigd longweefsel en vermindert de slijmproductie en dus ook de hoest. Het vermindert de stekende pijn in de ademhalingsspieren bij elke ademhaling bij bronchitis. Ook bij astma en astmatische bronchitis is mirte uiterst nuttig..

 

 

TIJM (Thymus vulgaris L.)

44 tijm (bronchiale infecties)

Tijm is een vaste waarde in de geneeskrachtige kruiden van onze streken. Als keukenkruid is het beroemd als voornaamste onderdeel van “Provençaalse kruiden”. Reeds in de Middeleeuwen werd tijm gekweekt in abdijtuinen, om er aftreksels van te maken tegen verkoudheden, hoest en ontstekingen van de ademhalingswegen. Ook nu nog, is tijm één van onze voornaamste aromatische planten tegen deze aandoeningen. Het doodt de bacteriën die bronchitis veroorzaken en ontsmet de slijmvliezen van de onderste luchtwegen: luchtpijp en longen. De voornaamste inhoudsstof is thymol, een antiseptisch antioxidans. Dit bestanddeel van essentiële tijmolie ontspant gezwollen slijmvliezen en gespannen ademhalingsspieren. Het wordt, na inname, via de longen uitgeademd, waarbij het heel het ademhalingsstelsel ontsmet. Het lost vastzittende slijmpjes op en maakt de luchtwegen vrij. Tijm is weerstandsverhogend en ontstekingswerend.

 

 

KANEEL (Cinnamomum zeylanicum Nees)

45 Kaneel (bronchiale infecties)

Kaneel is een in de keuken gebruikte specerij. Het bestaat uit de binnenbast van de scheuten van de kaneelboom, tot stokjes opgerold. Er bestaan vele varianten, maar de belangrijkste is de Ceylonkaneel; deze bevat een essentiële olie met zeer sterke ontsmettende eigenschappen. Omdat ze een zeer breed spectrum van bacteriën en virussen doodt, kunnen we terecht spreken van het sterkste plantaardig antibioticum uit de natuur. Het bewijst al eeuwen zijn nut bij verkoudheden en pijnlijke ontstekingen van longen en luchtpijpen. Kaneel is koortswerend en verbetert de weerstand van de luchtwegen tegenover micro-organismen. Het helpt tegen de vermoeidheid bij een verkoudheid en houdt je op de been.

 

 

ZWARTE SPAR (Picea mariana)

46 zwartespar (bronchiale infecties)

Als de kegels van de zwarte spar rijpen, worden ze zwart, vandaar de naam. Deze spar kennen we niet alleen als kerstboom, maar ook als belangrijk middel tegen zware verkoudheden met hoest en slijm. De essentiële olie uit de naalden is verantwoordelijk voor de heerlijke geur en voor de werking op de onderste ademhalingswegen. De naalden worden medicinaal gebruikt bij pijn en ontstekingen van longen, luchtpijpen en spieren. Ze geven een ontstekingsremmend effect, maar ook een opwekkend effect bij moeheid en uitputting door verkoudheden. Zwarte spar ontzwelt en verdiept de ademhaling. De olie van de naalden heeft een hoestremmende en prikkelverminderende werking op de slijmvliezen van de luchtwegen.


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *