Buikpijn

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ BUIKPIJN

 

DUIZENDBLAD (Achillea millefolium L.)

Duizendblad is een prachtige plant van ons platteland die herkenbaar is aan de witte tot witroze bloemen met een geel hartje. Ze bevat geneeskrachtige inhoudsstoffen, die krampwerend en pijnstillend zijn.
Duizendblad is dan ook één er sterkst werkende middelen tegen buikpijn uit de gehele fytotherapie (kruidengeneeskunde)!
De pijnstillende werking situeert zich niet alleen in de darm, maar ook duidelijk op de maag: maagpijn, teveel aan maagzuur en oprispingen zijn eveneens indicaties van duizendblad.

 

KORIANDER (Coriandrum sativum L.)  

Koriander is een kruid dat ook veel in keukens wordt gebruikt. Dit specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellands Zeegebied.

Koriander is gekend als middel tegen kramptoestanden van de spijsverteringsorganen. Het wordt gebruikt bij spijsverteringsmoeilijkheden, maag-darmkrampen, winderigheid, moeilijke spijsvertering en gebrek aan eetlust.

Koriander helpt tevens bij maagzweren en maagzuur. Klinische studies toonden aan dat koriander heel doeltreffend werkt tegen de Helicobacter Pylori (de bacterie die voor 80% verantwoordelijk is voor maagzweren). Daarenboven wordt het in tal van kruidenboeken beschreven als middel tegen dyspepsie en gebrekkige eetlust. Koriander is ook actief tegen Salmonella cholerasuis, een veroorzaker van salmonellose die veel voorkomt bij de consumptie van bv. gehakt.

 

KARDEMOM (Elattaria cardamomum.)

28 kardemom (buikpijn)

Kardemom is een tot 4 meter hoog kruid, varenachtig, met kleine mooie bloempjes met een violette punt en smalle zeer lange bladeren .Kardemom behoort tot de gemberfamilie en wordt vooral in tropisch Azië gekweekt. Sinds de Oudheid worden de rijpe gedroogde zaden van de exotische plant in tal van landen gewaardeerd als specerij en als geneeskrachtig middel. De Romeinen die graag zwaar tafelden gebruikten kardemom om hun magen nadien te kalmeren. Ook de Arabieren gebruikten kardemom bij problemen met hun spijsvertering.

In de plantengeneeskunde wordt kardemom veel gebruikt om de spijsvertering te bevorderen. Kardemom heeft het voordeel om spasmolytisch (krampwerend) in te werken op maag- en darmen met een kalmerende werking als gevolg. Recente klinische studies stellen een sterke ontstekingswerende en ontsmettende werking vast, o.a. tegen de Helicobacter pylori, een bacterie die de voornaamste oorzaak is van maagzweren. Kardemomextracten verhogen de maagzuurproductie en worden gebruikt bij gebrekkige eetlust en bij een moeilijke spijsvertering. Kardemom behoort tot de meest veilige planten en is daarom vooral geschikt bij kinderen.

 

BASILICUM (Ocimum basilicum L.)

Basilicum kent iedereen uit de Italiaanse keuken: het is één van de hoofdbestanddelen van pesto en het is heerlijk bij mozarella met tomaat.
De geurige blaadjes combineren de linalolwerking (linalol is één van de voornaamste inhoudsstoffen) met andere aromatische bestanddelen, wat resulteert in een spijsverteringsbevorderende werking ter hoogte van maag, darm en lever.
Linalol bezit de volgende eigenschappen: actief tegen bacteriën, virussen en schimmels, ontstekingswerend, leverbeschermend en pijnstillend bij buikkrampen.
Traditioneel wordt basilicum aangewend als maag- en darmmiddel, het wordt als ondersteunende behandeling gebruikt bij buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid en als eetlust- en spijsverteringsbevorderend middel.
Basilicum, dat ook wel koningskruid wordt genoemd, is daarenboven een sterk anti-allergisch middel dat van pas kan komen bij spijsverteringsallergieën, voedselintoleranties en voedselintoxicaties.

 

ECHTE KAMILLE (Matricaria chamomilla)

Echte Kamille groeit over heel Europa in het wild. De plant wordt gevonden in volle weide en korenvelden, aan wegkanten, op zonnige heuvels en op puinplaatsen en wordt op grote schaal in Hongarije en Oost-Europa gekweekt.

De naam Kamille komt van een Grieks woord dat “grondappel” betekent en verwijst naar de honingachtige welriekende appelgeur die de bloemtopjes hebben. Echte Kamille is een van die oudste geneeskruiden, hij was reeds in de voorchristelijke tijd bekend, zelfs de oude Egyptenaren gebruikten al Kamille. De Kamillebloem is geneeskrachtig, helend, verwarmend, kalmerend en verzachtend, maar nooit opwekkend. Ook is het goed voor kinderen die pijn hebben, angstig of prikkelbaar zijn. Kamille wordt daarom gebruikt tegen buikpijn. Er zijn twee gekende inhoudstoffen chamazuleen en α-bisabolol die enerzijds een sterke ontstekingswerende en ontsmettende werking hebben en anderzijds een beschermende en krampwerende werking op de maag.

De belangrijkste indicaties van de echte kamille voor intestinale klachten zijn krampen, winderigheid, gastritis, verminderde eetlust en dyspepsie.


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *