Diarree

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ DIARREE

 

TORMENTIL (Potentilla tormentilla Stokes)

31 tormentil (diarree)

Tormentil is een klein, dicht tegen de grond groeiend bosplantje, waarvan de wortel medicinaal wordt gebruikt. Deze draagt de volksnaam “bloedwortel”, omdat ze fel rood gekleurd is daar de aanwezigheid van looistoffen.
Potentilla tormentilla wordt al vanaf de zestiende eeuw inwendig gebruikt om diarree en krampen te verlichten. Tormentil werkt krachtig samentrekkend, ontstekingswerend en ontsmettend op de slijmvliezen van de darm. De knijpwerking van de darm vertraagt en de diarree stopt. De buikpijn verdwijnt. Aldus is tormentil één van onze beste fytotherapeutische middelen (=op basis van kruiden) tegen diarree.
Diarree wordt meestal veroorzaakt door virussen (zoals het rotavirus) of bacteriën (zoals Salmonella). De looistoffen van de tormentilwortel zijn in staat een groot aantal schadelijke virussen en bacteriën te doden die diarree veroorzaken.
Bovendien heeft tormentil ook een anti-allergische en immunostimulerende werking, wat uiterst nuttig blijkt bij geïnfecteerde darmen.
Tormentil heeft dus een bijzonder stevige reputatie opgebouwd tegen alle mogelijke vormen van diarree, inclusief de zogenaamde “tourista” of reizigersdiarree.
Ze werkt zowel preventief (voorkomend) als curatief (genezend)!

 

ACTIEVE KOOL (Carbo absorbens)

32 actievekool (diarree)
Actieve kool is een zeer fijn poeder dat bestaat uit verkoold materiaal van planten. Het slorpt door zijn peciale structuur water en gifstoffen op uit de darm (d.i. absorptie) en hecht deze aan zijn eigen oppervlak (d.i. adsorptie) om ze zo uit het lichaam te verwijderen.

Door absorptie van het teveel aan water wordt de darminhoud bijgevolg vaster.
Ook worden giftige stoffen (toxines) – onder andere van bacteriën, virussen of allergenen – en irriterende gassen mee geadsorbeerd en geëlimineerd.
De werking van actieve kool bij diarree werd aangetoond in verschillende gecontroleerde studies. Bij de personen die actieve kool innamen, was het aantal dagen van diarree en het opgeblazen gevoel lager dan bij de mensen die geen actieve kool hadden gekregen. Ook verbeterde de aard van de stoelgang.

Men kan samenvatten dat actieve kool samen met orale rehydratatie (met suikers en zouten) aanbevolen kan worden voor de behandeling van diarree om snel vochtverlies en verlies van elektrolieten tegen te gaan.

 

BASILICUM (Ocimum basilicum L.)

33 basilicum (diarree)

Basilicum kent iedereen uit de Italiaanse keuken: in de delicatesse pesto of bij mozarella en tomaat.
Het wordt ook wel koningskruid genoemd en het werd al door de farao’s in Egypte gebruikt voor zijn culinaire maar ook medicinale eigenschappen.
De geurige blaadjes combineren de linalolwerking (linalol is één van de voornaamste inhoudsstoffen) met andere aromatische bestanddelen, wat resulteert in een spijsverteringsbevorderende werking ter hoogte van maag, darm en lever.
Basilicum ontsmet krachtig het darmstelsel: het vermindert zowel schadelijke virussen als bacteriën.

Dit kruid werkt ook tegen de ontsteking, is diarreeremmend en pijnstillend bij darmkrampen.
Diarree kan veroorzaakt worden door giftige stoffen (toxines), voedingsstoffen die we niet gewoon zijn, door micro-organismen of door voedingsallergieën.
Basilicum werkt in op elk van deze oorzaken en zal dus diarree versneld en definitief kunnen genezen!


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *