Griep en virale infecties

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ GRIEP EN VIRALE INFECTIES

 

GEMBER (Zingiber officinale Roscoe)

21 gember (griep en virale infecties)

Gember is een tropische plant uit Zuid-Oost Azië en de wortel ervan hebben we al wel eens in de keuken gebruikt. Gemberwortel wordt in Aziatische landen evenwel al eeuwen gebruikt omwille van zijn geneeskrachtige eigenschappen. Hij bevat namelijk een weldadige vluchtige olie met vele actieve stoffen die bij griep van pas kunnen komen.

Verkoudheden en griep worden veroorzaakt door virussen. Gember is juist actief tegen deze ongewenste indringers! Het voorkomt dat de virussen zich nog verder ontwikkelen en het gaat bovendien de ontstekingen verminderen.

De belangrijkste symptomen bij griep zijn hoofdpijn, spierpijn, koorts, zwakte en misselijkheid. Gember helpt deze symptomen te verminderen. Bovendien is de werkzaamheid tegen spijsverteringsstoornissen zoals braken en misselijkheid zeer sterk.

Ook bij buikgriep is gember een uitstekend middel.
Als je al een tijdje “de griep” hebt, kan je naast de virussen ook last krijgen van ziekmakende bacteriën die longinfecties kunnen veroorzaken. Ook tegen bacteriën blijkt gember een goede keuze te zijn.

 

KANEEL (Cinnamomum zeylanicum Nees)

 22 kaneel (griep en virale infecties)
Kaneelstokjes die we als specerij kennen, zijn afkomstig van de schors van de tropische kaneelboom. Kaneel is rijk aan een sterke essentiële olie waarvan de inhoudsstoffen onze natuurlijke weerstand versterken. Dit is vooral van belang tegen virusinfecties, zoals bij verkoudheden en griep.

Niet alleen werkt kaneel zoals gember direct in op virussen, maar ook de bacteriën worden afgezwakt zodat bacteriële bronchitis en sinusitis kunnen vermeden worden.
Naast de directe werking tegen de veroorzakers van infecties, bezit kaneel een belangrijke ontstekingswerende werking.
Net zoals gember is kaneel bijzonder efficiënt tegen verschillende griepsymptomen, zoals misselijkheid en allerlei spijsverteringsstoornissen zoals diarree en darmkrampen.
Kortom, kaneel heeft vele gezondheidsbevorderende eigenschappen die van nut kunnen zijn als je een verkoudheid of griep te pakken hebt: ontsmettend, koortswerend, spijsverteringsbevorderend en weerstandsverhogend.

 

KRUIDNAGEL (Eugenia caryophyllata Thunberg)

23 kruidnagel (griep en virale infecties)

Kruidnagels zijn de gedroogde bloemknoppen van een tropische boom uit Zuid-Oost Azië. Vooral in de oude Indiase geneeskunde, de Ayurveda genaamd, wordt kruidnagel al eeuwen gebruikt om zijn weldadige eigenschappen.

Zo bevatten kruidnagels onder andere de stof eugenol, een sterk ontsmettend middel dat ook nog steeds bij de tandarts wordt gebruikt.
Het is zowel actief tegen virussen (antiviraal) als tegen bacteriën (antibacterieel).
Deze uitgesproken antivirale activiteit werkt vooral tegen het influenzavirus: het virus dat griep veroorzaakt. Door de ontsmettende en ontstekingswerende eigenschappen, is kruidnagel tevens een probaat middel bij infecties van de luchtwegen.

 

RAVINTSARA (Cinnamomum camphora cineol)

24 ravintsara (griep en virale infecties)

Ravintsara is een sterk werkende anti-infectieuze boom uit Madagascar. Vooral het gebruik van de etherische olie van de bladeren is gekend.
Ravintsara is actief bij infecties van virussen en bacteriën. Vooral griepvirussen zijn gevoelig!
Dit kruid dat rijk is aan de stof eucalyptol, vergemakkelijkt ook het ophoesten van slijmen en het heeft een ademhalingsverbeterend effect.
Omdat Ravintsara jouw weerstand verbetert, kan je het toepassen bij verkoudheid en griep en ook bij complicaties van griep.
Bovendien geeft dit kruid je meer energie wat van pas komt bij de typische vermoeidheid tijdens een griepperiode.

 

TEA TREE (Melaleuca alternifolia Cheel)

25 teatree (griep en virale infecties)

Een laatste plant die we hier aanhalen, is de tea tree die uit Australië komt. De naaldvormige bladeren zijn rijk aan etherische olie, dat eigenlijk werkt als een natuurlijk antibioticum. Het is in staat vele soorten bacteriën te doden (breedspectrum).
Bovendien is gebleken dat tea tree ook tegen virussen actief is.

Naast de sterk ontsmettende eigenschappen, is dit kruid ook een prachtige immunostimulans; het versterkt namelijk jouw weerstand. Tea tree komt veelvuldig voor in natuurlijke antibiotische formules, waar het gecombineerd wordt met andere essentiële oliën zoals kaneel en kruidnagel. De essentiële olie is efficiënt bij alle infecties en ontstekingen, zeker deze van de luchtwegen.


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *