Hoofdpijn

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ HOOFDPIJN

 

MOERASSPIREA (Filipendula ulmaria L.)

4 Moerasspirea (hoofdpijn)

Moerasspirea is een veel voorkomende plant op ons platteland. Het bevat veel salicylaten, hoofdzakelijk het salicine en salicylaldehyde. Het is dit aldehyde dat in de essentiële olie van de bloemen zorgt voor de “amandelgeur”.
Deze inhoudsstoffen zijn al eeuwen gekend als prima pijnstillers!

In het begin van de 19de eeuw werd uit deze plant voor het eerst salicylzuur geïsoleerd, wat aan de basis lag van de ontwikkeling van aspirine.
Moerasspirea werkt echter niet irriterend op de maag en wordt goed verdragen. Men gebruikt de bloeitop van deze prachtige plant.
Moerasspirea heeft naast goede pijnstillende ook ontstekingswerende kwaliteiten en heeft een voorkeurswerking voor zenuwpijnen, in het bijzonder hoofdpijn!

 

LAVENDEL (Lavandula officinalis Chaix ex Vill.)

5 Lavendel (hoofdpijn)

Lavendel is de geurige bloem uit de Provence die je tegenwoordig ook dikwijls aantreft in onze voortuintjes. Naast het overbekende gebruik in de parfumerie, wordt lavendel ook aangewend voor haar geneeskrachtige eigenschappen.

Lavendelbloemen hebben een antidepressieve en ontspannende werking op de hersenen. Dit geeft lavendel een kalmerend en rustgevend effect, maar ook een belangrijke pijnstillende werking bij hoofdpijn!
Bovendien werkt lavendel ook uitstekend bij lever- en galstoornissen en als gifstofeliminerende en antivirale plant.
Vermits hoofdpijn dikwijls veroorzaakt wordt door lever- en galstoornissen, toxines (allergiën, spijsverteringsintoleranties) en infecties, heeft lavendel een krachtige werking tegen hoofpijn.
Een depressieve mentale toestand is eveneens zeer dikwijls een aanleiding tot hoofdpijn, waarvoor lavendel een ideale plant blijkt te zijn.

 

 

MELISSE (Melissa officinalis L.)

6 melisse (hoofdpijn)

Melisse, ook gekend als citroenmelisse, is een citroengeurige plant, die al eeuwen bekend staat om haar medicinale eigenschappen: de Romeinen maakten er al gretig gebruik van.
Als je de blaadjes kneust, komt er een vluchtige olie vrij en ruik je de typische geur (afkomstig van citronellal, één van de voornaamste inhoudsstoffen).

Melisse heeft niet alleen een kalmerend en krampstillend effect, maar is ook braakwerend, en werkt uitstekend tegen een algemeen gevoel van misselijkheid en onbehagen, dat typisch is voor hoofdpijn. Het psychologische rustgevende effect wordt dus aangevuld met een aanzienlijke pijnstilling en daardoor een ideale werking op hoofdpijn.
Melisse beïnvloedt het spijsverteringsstelsel (maag, gal en lever), en is een bijzonder nuttige plant voor deze indicatie.
Ook virale infecties veroorzaken dikwijls hevige hoofdpijn. Omdat melisse eveneens actief is tegen virussen, werkt de plant dus ook in op deze oorzaak van hoofdpijn.

Melisse is één der planten die reeds eeuwen met succes bij hoofdpijn wordt gebruikt. Deze traditionele werking is vandaag de dag bewezen door wetenschappelijk onderzoek.


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *