Migraine

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ MIGRAINE

 

MOEDERKRUID (Chrysanthemum parthenium L.)

1 moederkruid (migraine)

Migraine is een bonzende hoofdpijn die meestal optreedt aan één zijde van het hoofd en die dikwijls gepaard gaat met misselijkheid en braken. De oorzaak is een overprikkeling van de zenuwen die steeds begint met een samentrekking van bloedvaatjes in het hoofd.

Moederkruid is een plantje dat een stof (parthenolide) bevat die juist deze vernauwingen van de bloedvaten kan tegengaan in het begin van de migraine: het ontspant verkrampte bloedvaten. Het vermindert de impact van neurotransmitters in de hersenen op de toestand van de kleine bloedvaatjes. Neurotransmitters, zoals serotonine, adrenaline en acetylcholine, zijn molecules die een belangrijke rol spelen bij de signaaloverdracht (elektrische prikkels) tussen zenuwcellen in ons zenuwstelsel. Met moederkruid kan je zo vermijden dat de migraine erger wordt.

Moederkruidextract bevat een veelheid aan inhoudsstoffen, die tevens ontstekingswerend zijn. Pijnlijke zwellingen, die bonzende hoofdpijn veroorzaken, verdwijnen door de werking van deze geurige plantenbestanddelen.

Wetenschappelijke studies bij mensen tonen aan dat zowel het aantal, als de duur en de hevigheid van de migraine-aanvallen sterk verminderen bij regelmatig (zowel preventief als curatief) gebruik van moederkruidpreparaten.

 

 

JATAMANSI (Nardostachys jatamansi DC.)

Jatamansi is een aromatische plant afkomstig van Noord-India en China en wordt reeds eeuwen toegepast in de Ayurveda (een oude Indiase geneeskunde). De wortel van deze plant wordt gebruikt voor zijn medicinale eigenschappen omdat deze rijk is aan essentiële olie.

Deze bevat namelijk rustgevende en pijnstillende stoffen (o.a. jatamanson) die zeer nuttig kunnen zijn bij migraine.

Recente studies met jatamansi geven aan dat deze plant de werking van neurotransmitters gunstig kan beïnvloeden. Jatamansi is namelijk in staat het verlaagde gehalte van dopamine en noradrenaline te normaliseren. Deze neurotransmitters spelen een belangrijke rol bij migraine.

Jatamansi is een bijzonder goed kalmeringsmiddel, nuttig bij stress en opgejaagdheid, situaties die dikwijls verantwoordelijk zijn voor de vervelende migraine.
Ook op het spijsverteringsstelsel werkt jatamansi kalmerend en regelend. Daarom is het ook nuttig bij mensen die last hebben van migraine door verstoringen van maag, darm en lever.

 

 

WITTE WILG (Salix alba L.)

De witte wilg, ook wel schietwilg genaamd, is goed gekend in ons land. De Latijnse benaming is Salix waar ook de naam salicylzuur van is afgeleid.
Men gebruikt er de schors en de bladeren van, die de stof salicine bevatten, dat pijn en ontstekingen kan tegengaan. Salicine remt namelijk bepaalde stoffen, de zogenaamde prostaglandines, die pijn en zwellingen kunnen uitlokken.

Ook andere bestanddelen, zoals flavonoïden, zijn verantwoordelijk voor het gezamenlijk pijnstillend en ontstekingswerend effect van de schietwilg.

Het voordeel van de stoffen van deze boom is dat ze niet irriterend zijn voor de maag en goed verdragen worden.
Verschillende wetenschappers concludeerden dat het pijnstillend effect van de witte wilg bijzonder nuttig bleek bij migraine, om de kloppende of uitstralende pijn te verminderen.
Zo kan je door regelmatig gebruik van een middel met wilgenextracten de hevigheid van een migraine-aanval temperen.

 


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *