Stress

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ STRESS

 

JATAMANSI (Nardostachys jatamansi DC.)

Jatamansi is een Indische plant, waarvan de wortel gebruikt wordt voor zijn medicinale eigenschappen. Dit aromatische kruid is voornamelijk afkomstig van Noord-India en China. Vooral in de Ayurveda, een zeer oude Indiase geneeskunde, wordt jatamansi gebruikt bij innerlijke onrust en bij zwakke zenuwen.

De jatamansi-wortel is rijk aan essentiële olie en bevat o.a. jatamanson, een rustgevende en kalmerende inhoudsstof.

Jatamansi is een bijzonder goed kalmeringsmiddel, nuttig bij stress en opgejaagdheid. Jatamansi is een plant van het “goed gevoel”, want het stimuleert de werking van neurotransmitters: dit zijn molecules die een belangrijke rol spelen bij de signaaloverdracht (elektrische prikkels) tussen zenuwcellen in on zenuwstelsel. Na inname van jatamansi-kruid stijgen de gehaltes van serotonine, de neurotransmitter van het gemoed en van acetylcholine, de neurotransmitter van het geheugen (in het brein). Zo zien we dat jatamansi de geestelijke vermogens verbetert, en toch rustgevend is. Jatamansi kan je gebruiken bij stresssituaties met zenuwachtigheid, angst en verwardheid. Als kalmeermiddel kan jatamansi dus zonder enig gevaar overdag genomen worden: je gaat je niet suf voelen, maar wel een gevoel van rust en ontspanning ervaren. Kortom, je gaat mentaal beter functioneren in onze stresserende maatschappij.

 

BALLOTE (Ballota nigra L.)

8 ballote (stress)

Een gestresseerd beroep of leven in stress in bepaalde omstandigheden of gebeurtenissen komt zéér veel voor en is steeds complex: er is de zenuwachtigheid en de spanning, maar ook de verwardheid.
De voortdurende afwisseling van uitputting en opvliegendheid, die zo typisch is voor gestresseerde mensen, kan behandeld worden door ballote.

Ballote met zijn mooie purperen bloemen, was reeds door Dioscorides gekend (eerste eeuw na Christus). Dit plantje is vooral nuttig bij stress en spanningstoestanden.
Nieuw onderzoek prijst ballote aan bij agressie, agitatie, rusteloosheid en vijandigheid.
Ballote is in zijn complexiteit van de verschillende inhoudsstoffen (synergie), aangewezen bij zenuwachtigheid, stress en ophitsing; het is een sterk kalmerend middel.
Ook bij misselijkheid en braakneigingen door stress, wordt deze plant gebruikt.

Het heeft geen enkele toxiciteit, ook voor kinderen en ouderlingen is het kruid geschikt, wegens het ontbreken van nevenwerkingen of verslaving.


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *