Vergeetachtigheid

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ VERGEETACHTIGHEID

 

WILDE KASTANJE (Aesculus hippocastanum Folii)

47 wildekastanje (vergeetachtigheid)

De wilde kastanje is een prachtige, grote en indrukwekkende boom. Zowel de bladeren, de bloemen als de noten zijn bijzonder aantrekkelijk en de wilde kastanje wordt dan ook heel dikwijls aangeplant in tuinen, parken, oprijlanen en straten.

De bladeren bevatten een inhoudsstof, die de bloedsomloop naar de hersenen verbetert en op die manier ook het geheugen en het concentratievermogen. Er gebeurt een verwijding van de slagaders, maar ook een reiniging van de vaatwand, zodat een betere doorstroming van bloed mogelijk is. De goede werking van het brein is daar volledig afhankelijk van.

 

 

GROENE THEE (Camellia sinensis Folii)

48 groenethee (vergeetachtigheid)

De theestruik kan in het wild uitgroeien tot een boom, met gladde, glanzende donkergroene blaadjes. Ze groeit in Indië, Sri Lanka en China, maar wordt overal ter wereld (in tropische streken) verbouwd. De duizenden theesoorten, die ervan worden gemaakt, zijn allemaal afkomstig van dezelfde origine: Thea sinensis.

Groene theeblaadjes bevatten theanine, dat het geheugen en de herinnering verbetert, het concentratievermogen en de opmerkzaamheid, van het waarnemingsvermogen en van de reactievermogens. De flavonoïden van de blaadjes dragen echter ook hun steentje bij, namelijk door het verbeteren van de bloedsomloop naar de hersenen toe. Wanneer de hersenen méér zuurstof en glucose krijgen op die manier, hun twee “basisbehoeften” dus, werken ze beter.

 

JATAMANSI (Nardostachys jatamansi DC)

Jatamansi is een Indische plant, waarvan de wortels medicinaal gebruikt worden. Ze bevatten namelijk een essentiële olie, die reeds duizenden jaren gekend en gewaardeerd wordt als NARDUS: een bijbelse balsem.

Jatamansi heeft een lange traditie tegen stress en zenuwachtigheid. Het stimuleert de aanmaak van serotonine, de neurotransmitter van het gemoed, en van acetylcholine, de neurotransmitter van het geheugen (in het brein). Aldus zien we dat jatamansi de geestelijke vermogens verbetert, en toch rustgevend is. Deze regelende werking wordt toegepast bij geheugenverlies en gerelateerde aandoeningen. Jatamansi werd in recente studies bij stresssituaties met zenuwachtigheid, angst en verwardheid en geeft de mogelijkheid tot een intensere breinactiviteit en beter mentaal functioneren.

 

 

SCHARLEI (Salvia sclarea L.)

50 scharlei (vergeetachtigheid)

Er zijn veel Salviasoorten en vele varianten met medicinale toepassingen. Ze worden ook als tuin- en potplant gewaardeerd om hun kleurige bloemen en decoratieve blaadjes.

Scharlei verbetert het geheugen en de herinnering, ordent de gedachten en schept inzicht. Dit is bijzonder nuttig voor studenten en anderen, die hun brein intensief nodig hebben. Scharlei verbetert geheugen, herinnering en besluitvorming.


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *