Zenuwpijnen

GENEESKRACHTIGE PLANTEN BIJ ZENUWPIJNEN

 

WITTE WILG (Salix alba L.)

11 wittewilg (zenuwpijnen)

De witte wilg, ook wel schietwilg genaamd, is een goede gekende in ons land. De Latijnse benaming is Salix waar ook de naam salicylzuur van is afgeleid.
Men gebruikt er de schors en de bladeren van, die de stof salicine bevatten, dat pijn en ontstekingen kan tegengaan. Salicine remt namelijk bepaalde stoffen, de zogenaamde prostaglandines, die pijn en zwellingen kunnen uitlokken.

Ook andere bestanddelen, zoals flavonoïden, zijn verantwoordelijk voor het gezamenlijk pijnstillend en ontstekingswerend effect van de schietwilg.

Het voordeel van de stoffen van deze boom is dat ze niet irriterend zijn voor de maag en goed verdragen worden.

De pijnstillende werking van de witte wilg richt zich vooral op zenuwpijnen zoals hoofdpijn en rugpijn.

Lage rugpijn is nogal dikwijls te wijten aan zenuwontstekingen.
Ook bij hernia, lumbago (of spit) en heupjicht kan je witte wilg extracten innemen.
Tenslotte vermelden we ook nog de toepassing bij whiplash en nekpijn.

 

NOOTMUSKAAT (Myristica fragrans Houtt.)

Nootmuskaat kennen we vooral als aromatische specerij in de keuken.
Het is afkomstig van Zuidoost Azië waar men al lang ook de medicinale kwaliteiten ervan toepast.
Nootmuskaat werkt krachtig in op alle soorten rugpijn die erg vervelend kunnen zijn. Men heeft dan last van pijnlijke en ontstoken zenuwen. Denk maar aan lumbago (of spit), lage rugpijn, nekpijn en zelfs hernia. Bovendien blijkt nootmuskaat een herstellende functie te hebben voor beschadigingen aan het zenuwstelsel.

 

 

ZWARTE SPAR (Picea mariana (Miller) B.S.P.)

De naalden van de zwarte spar bevatten veel essentiële olie die zorgt voor de specifieke geur en die ook geneeskrachtige eigenschappen heeft.
Het bevat namelijk bestanddelen die gunstige effecten op de bijnieren, dit zijn klieren die boven je nieren zijn gelegen en die belangrijke hormonen afscheiden, zoals cortisone.
De zwarte spar heeft daarom een werking tegen ontstekingen, zwellingen en pijn. Bovendien bezit deze boom opwekkende eigenschappen die de moeheid of zelfs uitputting bij langdurige stresstoestanden en pijn kan tegengaan.

Deze gunstige eigenschappen zorgen ervoor dat de zwarte spar zeer goed van pas komt bij pijn en ontstekingen van de zenuwen en spieren. Dus je kunt rug- en nekpijnen laten verminderen op een natuurlijke manier.

 

 

LAURIER (Laurus nobilis)

14 laurier (zenuwpijnen)

Ook de laurier kennen we vooral als keukenkruid. Nochtans is de geneeskracht van deze welriekende bladeren zeer groot!
Het gebruik in de plantengeneeskunde van laurier situeert zich vooral op het zenuwstelsel, de pijn, het spijsverteringsstelsel en als antisepticum.
In de aromatherapie is de laurier de essentiële olie van de pijn: zowel bij in- als uitwendig gebruik, werkt laurier als natuurlijke pijnstiller bij de meeste pijntoestanden, maar vooral bij zenuwpijnen als gevolg van ontstekingen.
Denk maar aan lage rugpijn, lumbago (spit), hernia enz.
Toch wordt de laurier ook gebruikt bij aandoeningen van reumatische aard, omdat spier-, gewrichts- en zenuwpijnen bij deze ziektes nauw met elkaar verwant zijn en bijna steeds ook samen voorkomen.


Heb je opmerkingen, vragen of suggesties? Mail naar info@herborist.eu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *